Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pólyával vagy pólya nélkül?

Pólyával vagy pólya nélkül?

Kétféle anyuka létezik: az egyik, aki esküszik a pólyára, a másik, aki szerint a pólya felesleges pénzkidobás. 

Amikor 10 évvel ezelőtt az első babámmal voltam újdonsült édesanya, én az előzőek táborát erősítettem.

Úgy gondoltam, hogy a pólya egy idejét múlt babakelengyeféle, amire nem lesz szükségünk.

A kórházban, ahol a gyermekeim születtek, nem pólyázták a babákat, megjegyzem, utólag úgy gondolom, jobb lett volna akkor nekem is, ha megteszik. Így aztán pólya nélkül, egy kis rugdalózóban teltek az első kisfiam első napjai, aki borzasztóan hasfájós és soha aludni nem akarós újszülött volt, amivel jól feladta a leckét nekem, mint friss édesanyának. Gyakorlatilag állandóan, a nap nagy részében cipeltem, ringattam, szoptattam, altattam, mégis alig-alig aludt egybefüggően több órát. 

 

Amikor azonban megérkeztek a szüleim, édesanyám javasolta, hogy pólyázzuk be, hátha megnyugszik. Kérdően néztem rá és eszembe jutott, hogy amikor korábban említette, hogy előkészíti nekünk az én egykori pólyámat, csak legyintettem: 

 

"Nincs arra szükség, már nem pólyázzák a babákat." 

 

Jobb híjján tehát egy takaróba csavartuk Balázst, aki szemlátomást jobban érezte magát ettől. Itt kezdődött az én pólyázós történetem. Innentől kezdve pólyáztam Balázst, sőt Bencét is, aki pedig a nyár kellős közepén, a legnagyobb melegben született és Lillát is, aki még 3 hónaposan is szerette, ha pihe-puha takaró ölelte körbe a testét, amikor az altatás vagy nyugiidő következett.

 

 

A pólya előnyei

 

Nem véletlen talán, hogy nagyanyáink is egy vászonlepelbe bugyolálták a kisbabákat, hiszen a pólya nagyon sok kisdedet megnyugtat, mivel úgy öleli körbe az újszülött kis testét, ahogyan az anyaméh védte korábban.

 

A pólya folyamatosan egyenletes testhőmérsékletet biztosít a baba számára, aki nyugodtabb, hiszen állandó komfortérzetet nyújt neki.

 

A pólyában egyszerűbb az apukának, testvérnek vagy más családtagnak is átadni a csecsemőt. 

 

Az alvás közben fellépő, a babát felébresztő hirtelen tárogató kézmozdulat, a Moro-reflex nagyon sok kisbabánál jelentkezik a születést követő első hetekben, a megfelelő pólyázási technikával elkerülhető, hogy ez a jelenség megzavarja a baba pihenését. 

 

Kétféle pólyázási technika létezik

  • Az egyik, amikor a baba kezei is a pólyában vannak, így nem kalimpál álmában vagy szoptatás, etetés közben. 
  • A másik, amikor a baba kezei a pólyán kívül, szabadon mozoghatnak, ezt a technikát nagyobb csecsemőnél szokták alkalmazni.

 

Mit ne csináljunk, ha pólyát használunk? 

Tilos a csecsemőt összezárt, kinyújtott lábakkal bepólyálni. A pólyában a térd és a csípő nyitva legyen, így nem alakul ki csípőficam. A térdet behajlítva, a csípőt kifelé fordítva kell a babát bepólyázni. Fontos, hogy a baba szabadon tudja mozgatni a lábait. A karok a test mellett vagy a mellkason feküdjenek és mindenképpen hagyjunk pár cm-et a mellkas és a pólya között, hogy ne szorítsa a babát. 

 

Tilos a pólyában hasra fektetni a babát, csak háton szabad altatni benne a fulladásveszély miatt. 

 

Pár hónapos koron túl nem javasolt a pólya használata, mert korlátozza a babát a nagymotorikus mozgás fejlődéséban. 

 

A pólyahasználatot mellőzzük a játékidőben, ilyenkor hagyjuk a babát szabadon mozgolódni. 

 

Szerintem a pólya az első hetekben nagyon megkönnyítheti a baba és a mama dolgát, de minden baba más és más. Én azt javaslom, próbáld ki, hogy a Te babádnak tetszik-e. Ha megnyugtatja a pólya ölelése, egészen biztosan könnyebb dolgod lesz ezzel a praktikus babakelengyével. 

 

A pólya egy szuper babaváró ajándék is. Kínálatunkban többféle pólyát megtalálsz, melyeket a pólyázási időszakot követően takaróként vagy a pelenkázáshoz alátétként is remekül használhatsz, így megcáfoljuk azt a sztereotípiát, hogy a pólya felesleges pénzkidobás. :) 

 

Megnézem a kínálatot

 

Boldog babaperceket kívánok! 

Baráti üdvözlettel: Klaudia

Tartalomhoz tartozó címkék: pólya